Top 5 SPF mythes ontkracht

1
‘Ik heb geen zonbescherming nodig als het bewolkt is.’
Zelfs op bewolkte dagen kan tot wel 80% van de schadelijke UV stralen jou huid penetreren. UV stralen worden ook gereflecteerd door de ondergrond: zand reflecteert 15% van de UV straling, water 25% en sneeuw kan jou UV- blootstelling zelfs verdubbelen!

2
‘Zonbescherming blokkeert vitamine D opname.’
Er is niet veel blootstelling aan de zon nodig om jou lichaam vitamine D te doen aanmaken. Aangezien geen enkele zonbescherming 100% van de UV stralen tegenhoudt, biedt beschermende blootstelling aan de zon alle Vitamine D die een gemiddelde persoon nodig heeft.

3
‘Ik verbrand nooit, dus ik heb geen zonbescherming nodig.’
Er bestaat niet zoiets als een veilig kleurtje. Mensen die niet verbranden of een van nature meer donkere huid hebben, zijn net zo gevoelig voor zonschade als mensen met een lichtere huid.

4
‘Alle zonbescherming is gelijk.’
SPF (sun protection factor) geeft aan hoe lang het duurt voordat UVB stralen zinschade veroorzaken. Dat staat geheel los van UVA stralen, die een belangrijke rol spelen in huidveroudering en het ontwikkelen van huidkanker. Je kiest daarom het beste voor zonbescherming met het label ”Broad Spectrum of Breedspectrum” wat betekent dat het beschermt tegen UVA en UVB stralen.

5
‘Hoge-SPF zonbescherming gaat langer mee.’
Een hoge SPF blokkeert een iets hoger percentage van de zonnestralen – maar geen enkele zonbescherming blokkeert 100% van UVB stralen! Sterker nog, alles boven SPF50 biedt slechts zeer beperkte extra bescherming.